Siden Ida-Marie kom til verden i oktober, har søvn (eller mangel på samme) været et stort samtaleemne herhjemme. Da hun var helt spæd, sov hun for det meste på Pernille efter amning, og der var ikke det store mønster i, hvornår hun sov, spiste og var vågen. Det er alt sammen helt normalt, men efterhånden som ugerne gik, og vi fik en lidt mere vågen og aktiv pige, havde hun enormt svært ved at finde ro, når hun skulle sove om aftenen. Arme og ben spjættede, og hun græd ofte så voldsomt, at der gik lang tid, før hun faldt ned igen.
Søvnmangel, alentid og konstante bekymringer er blot nogle af de ting, man som forældre bruger meget tid og energi på, og især som førstegangsforældre bliver man konstant mindet om, at man skal huske at nyde tiden inden, den lille guldklump kommer til verden. For når først han eller hun har meldt sin ankomst, bliver verden vendt op og ned. Vi har altid taget de mange(!) velmenende råd med et gran salt, for – helt ærligt – hvor meget kunne sådan et lille væsen ændre på vores hverdag? Enormt meget, viste det sig 😀

Børn er så søde, når de sover
Der er virkelig ikke noget mere nuttet end en lille, fredfyldt baby, der ligger i sin vugge og bare smiler sødt i søvne. Og sådan havde vi også et billede af, at aftenerne skulle foregå. At vi skulle hygge lidt ude ved puslebordet, synge et par godnatsange, et kys i panden, og så kunne Ida-Marie ellers falde langsomt hen til lyden af den sødeste lille babymelodi fra uroen. Men sådan er det bare slet ikke for os, og vi har længe kæmpet med en træt og ked af det baby om aftenen, som slet ikke kunne finde ud af at falde i søvn.
Har i prøvet det? Eller har i prøvet..?
Der er rigtig mange gode råd og tips at hente både på nettet og hos venner og familier, for der er mange, der har stået i samme situation før. Vi havde selvfølgelig også prøvet adskillige ting i forsøget på at give Ida-Marie (og os selv) en bedre nattesøvn: Konstant vuggen i armene, hud mod hud, sove i barnevognen, sove i babynest mellem mor og far, white noise, svøb, en af mors brugte t-shirts, stofble ved hovedet, ja – ALT. Lige indtil vi stødte på Tyngdeposen, som er en slags sovepose med indbygget tyngde på babys brystkasse. Nogle børn og babyer kan have brug for hjælp til at berolige kroppen, og det er netop, hvad tyngdeposen gør, hvilket resulterer i en dybere søvn med færre opvågninger.
Tyngdeposen til babyer og børn
Der findes flere forskellige slags tyngdeposer alt efter, hvor gammelt dit barn er, eller hvor meget det vejer. Du finder dem her.
Vi har brugt svøbeposen, som Ida-Marie kan bruge, indtil hun er 1 år. Her kan hun både have armene fri eller svøbes ved hjælp af knapper i ærmerne, så armene holdes inde i dragten.
Og virker den så??
Ja! Vi var meget spændte på at få den hjem, for vi har ret så desperate for at få en ordentlig nattesøvn og nogle rolige og hyggelige aftenputninger, så da vi modtog pakken, var vi virkelig ivrige efter at komme i gang. Men vi kunne læse i folderen, at man skulle regne med 7-14 dage, før man kunne forvente nogen synlig effekt, og det var lidt en mavepuster, når man er ved at være en smule presset. Men fair nok, at den ikke kan lave mirakler med det samme.
Der er forskellige måder, man kan gå i gang, og man kan vælge langsomt at introducere barnet til tyngdeposen, hvilket vi valgte at gøre. Vi gav Ida-Marie tyngdeposen på i kort tid i noget af hendes vågentid, så hun blev bekendt med den og duftede af hende. Efter nogle dage gav vi hende den på kort tid inden sengetid, så hun ville begynde at føle en vis tryghed og mærke den ro, som tyngdeposen giver.
Vi mindede hele tiden os selv om, at vi ikke skulle forvente en synlig effekt med det samme, og det gav den heller ikke. Men efter nogle dage med den samme rutine, hvor Ida-Marie fik dragten på et stykke tid, inden hun blev lagt, var der pludselig en større ro over hende, når hun lå i sengen. Det blev nemmere for os at få hende til at koncentrere sig og lytte til godnatsangen i stedet for at spjætte vildt med arme og ben, og efter cirka 10 dage blev aftenputningen faktisk den hyggelige stund, som vi begge havde forestillet os og drømt om.
Tyngdeposen hjælper ikke kun med det at falde i søvn, men kan også have en gavnlig effekt under selve søvnen. I stedet for at vågne hver 1½ time, vågner Ida-Marie måske kun 2 gange på en nat, hvilket jo er en klar forbedring i forhold til udgangspunktet og hendes alder. Så alt i alt har vi kun rigtig positive erfaringer med tyngdeposen.
Du kan læse mere om tyngdeposen lige her: https://tyngdeposen.dk/

Reklame tyngdeposen.dk
Læs flere indlæg fra vores dagligdag